Martin Andersen Nexø og kvinderne

Den 3.4. klokken 19.00 er der foredrag med Ingrid Kofod Larsen i Martin Andersen Nexøs Mindestuer.

Ingrid Kofod Larsen vil i sit foredrag komme ind på  de virkelige kvinder i Martins liv og kvindefigurer i hans litteratur. Hvad har facineret ? Hvad har givet stof til eftertanke ?
Det er muligt at købe kaffe, kage mm.
Tilmelding til info@andersennexoe.dk eller på 40276725.
Pris: Medlemmer gratis. Ikke medlemmer kr 50,-

 

Litteraturens Folkemøde 2024 er nu under planlægning. Det bliver 12.-15. september 2024 😊. Sæt kryds i kalenderen.

Se under Litteraturens Folkemøde, her kan I læse nyt ! Efterhånden som programmet tager form.


 

Litteraturens Folkemøde 2023
Forfattere med noget på hjerte 

i år med undertitlen  "Martin og kvinderne"

Den 14.-17. september 2023
Mød:
Dennis Gade Kofod
Med et grundfjelds forankring på Bornholm dykker Dennis ned i lokale sagn og nutidige udfordringer med manddom, sorg og provinsens afvikling. De realistiske skildringer brydes  af noget udefrakommende, og det, der lurer, er en næsten eventyrlig magi over hans bøger. Samtidig holder den tydelige tilknytning til Rønne, Nexø og Balka Strand fortællingerne fast ved jorden.

Henrik Yde 
Er der en Nexø efter Mee Too ? Martin Andersen Nexø beskæftigede sig i hele sit forfatterskab indgående med forholdet mellem mand og kvinde. Tilsyneladende er hans syn på kønnene yderst traditionelt og trækker tråde helt tilbage til Bibelen.
Graver man et spadestik dybere, har hans syn på kønnenes indbyrdes dialektik imidlertid også bud til moderne læsere.
Dr.phil. Henrik Yde er formand for Martin Andersen Nexø-Selskabet og forfatter til den prisbelønnede biografi Nexø (2019).
Henrik vil som medarrangør af Litteraturens Folkemøde introducere nogle af deltagerne.

Nicklas Freisleben Lund og Magnus Nilsson
Martin Andersen Nexø fremhæves ofte som den prototypiske arbejderforfatter. Flere af Tove Ditlevsensh hovedværker handler om Vesterbros arbejderklasse, men alligevl forbindes hun kun sjældent med arbejderlitteratur og klasse.
Det er det paradoks, der udforskesi samtalen mellem Magnus Nissonog Nicklas Freisleben Lund, For hvad sker der, hvis man læser Tove Ditlevsen som arbejderlitteratur. Hvad er relstionen mellem køn og klasse i hendes litteratur ?
Magnus Nilsson er professor ved Malmø Universitet og har skrevet talrige bøger og artikler om arbejderlitteratur. Nicklas Freisleben Lund er adjunkt ved Syddansk Universitet, anmelder ved Jyllands-Posten og aktuel med bogen" I ambivalent kamp. Strejken og romanen, 1850-1950"


Maj My Humaidan
Gennem sin personlige fortælling kaster Maj My et knivskarpt blik på de normer, som flertallet lever efter. Det er et foredrag om længslen efter et andet familieliv, der tager dig med fra storbyen til et liv på kanten af samfundet uden vækkeur og kun få midler til rådighed. Glæd dig til en underholdende eftermiddag, der gør dig klogere på, hvad det vil sige at være normkritisk og tage bevidste livsvalg.
ÆRØ MANIFESTET er en poetisk normkritisk fortælling om at fravælge materielle goder og overleverede succeskriterier for i stedet at øve sig på at skabe mening og sammenhæng i hverdagen.
Ærø manifestet findes også på 30% - det meningsfulde liv i light udgaven. Det er ikke nødvendigt at smide alt på jorden, købe en bondegård og skride fra jobbet. Der er mange måder at skabe et meningsfuldt liv, og små ændringer kan skabe stor forandring.Josefine Klougart
Hør om hendes seneste bog " Alt dette kunne du få". Romanen handler om en familie og vores forbundthed - med andre mennesker og med naturen. Romanen handler om at være kvinde og mor i 1980 og 2020. Om individets forankring i en tid og i et sted, i jorden.

Morten Pape
Mortens romaner rammer dig dybt ind i hjertet. Morten debuterede i 2015 med romanen "Planen", senere fulgte, "Guds bedste børn" og "I ruiner".
Udover begge at have skrevet romaner om livet i proletariatet har Martin Andersen Nexø og forfatter Morten Pape noget helt andet tilfælles, begge deres mødre var smededøtre. Med udgangspunkt i dette kuriøse faktum vil Morten Pape tage os igennem den måske mest oversete skikkelse i hans prisbelønnede debutroman "Planen" fra 2015. Hør om en ganske særlig kvindes opvækst, hendes psykiske sygdom, en bizar forkærlighed for marsvin, hendes mange svære mentale kampe, der dog aldrig nåede at overskygge eller forhindre hende i at udføre sit livs vigtigste og største rolle - som mor til tre børn. Morten vil både fortælle og læse højt, og det bliver både medrivende, sjovt og formentligt også en smule rørende, når han didikerer aftenen til at hylde sit livs største helt.

Rakel Haslund Gjerrild
FARVEL TIL NEXØ - en poetisk byvandring. "Jeg husker tydeligt det øjeblik, da jeg for alvor forstod, at min familie nu efter et flere generationers langt forhold endegyldigt havde sagt farvel til Nexø. Rakel voksede op i Nexø, et par huse fra Martin Andersen Nexøs barndomshjem. Nu inviterer hun på poetisk byvandring gennem hendes og Martins barndoms Nexø, hvor stenhugger- og fiskebyen flettes sammen på tværs af halvandet  hundrede år. 
Vandringen starter ved Martin Andersen Nexø Museet.

Pelle Hvenegaard
Der i år som medarrangør af Litteraturens Folkemøde vil introducere nogle af vore forfattere-

Sofie Jama 
Sofie er dansk forfatter og debattør med dansk-somalisk baggrund. Romanen "Et andet menneske, et andet liv" med delvis selvbiografiske træk om tre forskellige skæbner med vidt forskellig baggrund, der flettes ind i hinanden.
Senere har Sofie udgivet "Den nordiske mands hævn". 
Seksualitet og de fremmede kvinder i litteraturen-
Vi kender alle den kulturelle grundfortælling om den undertrykte etniske kvinde og i dansk litteratur elsker vi at høre om hendes gruopvækkende oplevelser og frigørelse fra religiøse og patriakalske normer. Derimod får vi sjældendt lov til at høre den traditionelle og fremmede kvindes stemme. Er politikernes, mediernes anmeldernes hyldest af den fremmede kvindes frigørelse-fortællinger blot endnu et stykke gaftatape over de mørklødede kvinders mund, der forhindrer dem i at fortælle mere fyldestgørende og frit om deres seksualitet, kultur, tanker og længsler ?

Anders Haahr Rasmussen
Anders er journalist, forfatter og foredragsholder. Han har udgivet en række bøger. Bl. andre "Al den vrede"Serena Williams i en hvid verden" - en fortælling om racisme og om verdens største kvindelige sportsstjerne, Serena Williams. Bogen handler både om en sort kvindes vrede og en hvid mands forsøg på at forstå den vrede.

I løbet af dagene vil du, med det meget alsidige program og de mange spændende forfattere, kunne finde noget for alle. Du kan blive underholdt, og du kan få mulighed for fordybelse.
Forfatterne vil fortælle om kvinderne i hver deres forfatterskab på meget forskellig vis. De vil fortælle om deres seneste udgivelser og deres nyeste forskning

Per Vers
Du vil også kunne møde rapperen og poeten Per Vers, der i ren improvisation lader ord, rim og sætninger flyde uden ovennævnte forhindringer. Han gør det med indsigt, dybde og poesi.Mon ikke vi kommer til at høre noget om Martin Andersen Nexø ? 

Den 18. juni 2021 åbnede Danske Digterruter med 14 ruter fordelt over hele Danmark. Her i efteråret følger yderligere 8 ruter. Naturligvis  er vi, med vores store forfatter Martin Andersen 
Nexø, en del af dette projekt. I vil her kunne opleve en 6,6 km lang vandretur i Martins fodspor over Balka Lyngen, forbi Galgebakken, Langedebyvejen, ind i byen, hvor vi går forbi vennen Jakob Hansens barndomshjem, avlsbruger Harilds gård, torvet og skolen.
imedens I går, vil I kunne lytte til spændende fortællinger fra Martins litteratur, læst op af Pelle Hvenegaard ledsaget af faktuel viden fortalt af  Danmarks fremmeste Nexø forsker Henrik Yde,
Følg med her på siden, hvor vi vil sørge for at holde jer opdateret.
Allerede nu har  mange  gået turen, og vi har fået meget fin respons. Vi håber stadig på, at I vil fortælle os om jeres oplevelser på ruten.
Nu også på tysk 🇩🇪

Er i en gruppe og interesseret i en guidet rundtur, kontakt os på 40276724 eller info@andersennexoe.dk


 


Husk !
Er I en forening eller en gruppe, der ønsker et arrangement, arrangerer vi det gerne. Kontakt os på info@andersennexoe.dk eller 40276725.