Konfirmeret ... og voksen?Den 30. september 1883 blev Martin konfirmeret i Bodilsker Kirke, som ligger nogle kilometer uden for Nexø by. Han skulle selv gå op til kirken, og der var ingen fra hans familie med ved konfirmationen. Da den var slut, havde han ikke travlt med at komme hjem, så han besluttede at gå en omvej forbi Balka, hvor bedsteforældrene boede.


Her kan du se hvilken vej Martin gik den dag, han blev konfirmeret

Læs mere om Martins konfirmation her ...
 

Arbejdet på landet

Martin var nu konfirmeret og “voksen. Nu forventes det af ham, at han skulle tjene sine egne penge. Han skulle jo ikke læse videre som vennen Jakob Hansen. (senere  kendt som digteren Jakob Hansen ).
 Det almindeligste var at starte på en gård.

Martin gik ud på landet for at spørge rundt på gårdene, om de kunne bruge en tjenestedreng til at passe deres dyr, for det vidste han noget om. Det havde han lært i sin tid som vogterdreng.

På Sydbornholm fandt han en gårdmand, der ville acceptere ham, selvom han var en lille splejs. Arbejdet på gården var hårdt. Børn, der arbejdede i landbruget på den tid, blev ofte udnyttet og sat til at lave hårdere arbejde end deres krop egentlig havde godt af. De fik meget ofte skader, som gav dem problemer senere i livet.

I det år, Martin arbejde på landet, havde han to pladser.

Den første var hos en gårdejer i Poulsker. Den anden hos avlsbruger (lille gårdmand) i Nexø,

I den første plads fik han oftest det dårligste arbejde, og ofte pålagt mere end han kunne klare. I den sidst plads havde Martin det godt, men han ville alligevel ikke fortsætte med at arbejde i landbruget.

Han ville finde sig en læreplads - ligegyldigt hvad.

Martin får en læreplads som skomager i Rønne, heller ikke det var et ønskejob, men han fuldførte uddannelsen. Efter endt uddannelse oplevede han arbejdsløshed, arbejdede i en kort periode som vandreskomager og med andet løst arbejde. Lykken vendte, da han ved venners hjælp fik mulighed for at komme på Østermarie Højskole, og da han efterfølgende kom på Askov Højskole, følte han, at han var kommet i Himmerrige, har han senere udtrykt.